W corocznym międzynarodowym konkursie, który odbywa się we Francji, gdański rzemieślnik Brovarnia dystansuje konkurencję i wprowadza dwa swoje piwa na podium, zdobywając złote medale. Piwowarzy z Gdańska nie pierwszy raz zaskakują, ale dla Bartosza Nowaka i Emila Bugała, którzy odpowiadają za nagrodzone pozycje to szczególnie ważne wyróżnienie. Złoto Brovarni Pils oraz limitowana, specjalna edycja Winter Milk Stout to piwa, które w Polsce dostały już swoje nagrody. Podczas Concours de Lyon – Wine, Beer and Spirits Competition mogły zmierzyć się z całą branżą, dlatego złoty medal ma tu ogromne znaczenie i pokazuje jakie znaczenie na świecie ma polski kraft.
Złoto we Francji to powód do dumy. Nagrodzony został flagowy produkt gdańskiego rzemieślnika Złoto Brovarni Pils oraz limitowany Winter Milk Stout.
Lager Złoto Brovarni Pils to flagowe piwo z Brovarnii. Całoroczne, które w Gdańsku znane jest przede wszystkim ze swojego niepowtarzalnego smaku. Przyjemna gorycz, mieszanka ziołowo-kwiatowo-ziemista, jak to mówią stali bywalcy Szafarni 9 w Gdańsku „pięknie nachmielone”.
Połączenie ziaren kakaowca oraz skórek z pomarańczy to wariacja w specjalnej, limitowanej edycji Winter Milk Stout. Piwa, które jest również brązowym medalistą Kraftu Roku w kategorii milk stout. Piwowarzy zadbali tu o każdy szczegół – dobrze palone i warte uwagi, szczególnie dla smakoszy.
Brovarnia to obowiązkowy punkt na mapie Gdańska dla każdego fana browaru, ale również dla osób, które cenią sobie kulinarne podboje. Menu restauracyjne jest tam na bardzo wysokim poziomie, a karta alkoholowa robi wrażenie. Widać, że właściciele tego miejsca cenią sobie klientów, dla których smak ma znaczenie.
Co znaczy Concours de Lyon – Wine, Beer and Spirits Competition dla przysłowiowego Kowalskiego?
Słabo znamy się na konkursach czy certyfikatach. A to poważny błąd. Raczej każdy z nas słyszał o gwiazdkach Michelin czy czapkach Gue Miuon przynawanych w gastronomii. One wyznaczają jakość, nadają prestiżu, ale również potwierdzają często opinie klientów, które możemy przeczytać na Google lub TripAdvisor.
Francuski Concours de Lyon – Wine, Beer and Spirits Competition to Michelin wśród konkursów dla piwowarów. To medal, który przyznawany jest najlepszym. To możliwość konkurowania z piwami z całego świata, sprawdzenia się.
Ten medal powinien być impulsem dla piwoszy z Polski do odwiedzenia Gdańska, choćby na weekend. W końcu Złoto Brovarni Pils jest dostępne przez cały rok.
Brovarnia w 2022 otwiera się na zupełnie nowe pozycje w menu alkoholowym. Okowita z najbardziej klasycznej pozycji.
Ten rok w Brovarnii przyniósł już kilka nowości. Tzw. piwa sezonowe, pozycje specjalne. Wśród nich znalazły się między innymi: „Dymione” w stylu Rauchbock oraz bardzo dobrze przyjęty „Zimny Drań” z nowoczesną etykietą ukierunkowaną na współczesnych mężczyzn.
Kolejną ważną premierą w tym roku ma być klasyczny już „Porter Bałtycki” oraz limitowana, ręcznie numerowana Okowita z „Portera Bałtyckiego”, która zasili menu Brovarnii i mamy nadzieję, że zagości w portfolio gdańskiego rzemieślnika na dłużej.
Pozostaje tylko pogratulować zasłużonych wyróżnień podczas Concours de Lyon – Wine, Beer and Spirits Competition oraz w dalszym ciągu obserwować rozwój produktów z Szafarni 9 w Gdańsku.